Hyödynnä kotitalousvähennys
Putki- ja lämmitysremontit ovat kotitalousvähennyskelpoisia – lue lisää Verohallinnon sivuilta.
Ilmanvaihtojärjestelmä on olennainen osa kodin terveellistä ja turvallista sisäilmaa. Huoltamaton järjestelmä saattaa pahimmillaan johtaa huonoon ilmanlaatuun, kosteuden kertymiseen ja jopa homevaurioihin.
Ilmanvaihtojärjestelmä huolehtii siitä, että kodin sisäilma pysyy raikkaana ja ennen kaikkea terveellisenä. Järjestelmä tuo sisään puhdasta ulkoilmaa ja poistaa sisältä epäpuhtauksia, kuten kosteutta, hajuja ja hiilidioksidia.
Omakotitaloissa käytetään yleisesti seuraavia ilmanvaihtojärjestelmiä:
Ilmanvaihto vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen ja rakennuksen yleiseen kuntoon. Toimimaton ilmanvaihto voi aiheuttaa tunkkaista ilmaa, kosteuden kertymistä ja jopa homekasvustoa rakenteisiin.
Ilmanvaihtojärjestelmä kaipaa säännöllistä huoltoa toimiakseen kunnolla. Osa toimenpiteistä on helppoja tehdä itse, mutta säännöllisin väliajoin on tarpeen toteuttaa ammattilaisen huoltokäynti.
Itse tehtävät huoltotoimenpiteet
Yleisimmät ilmanvaihtojärjestelmän huoltotoimet voi hoitaa itse – esimerkiksi suodattimien vaihto on tärkeää tehdä säännöllisesti. Koneellisissa järjestelmissä suodattimet tulisi vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Tarkka vaihtoväli riippuu ympäristön pölyisyydestä ja käytössä olevista suodattimista.
Toinen tärkeä tehtävä on ilmanvaihtoventtiilien puhdistus. Venttiilit keräävät pölyä ja epäpuhtauksia, joten ne kannattaa imuroida ja pyyhkiä puhtaaksi muutaman kuukauden välein. Myös kanavien tarkastus näkyviltä osin onnistuu helposti itse. Näkyvissä olevien kanavien kuntoa voi seurata, ja pölyn kertyessä puhdistaa ne omatoimisesti.
Asentajaa vaativat huoltotoimet
Jotkin ilmanvaihtojärjestelmän huoltotoimet vaativat ammattilaisen apua. Esimerkiksi ilmanvaihtokanavien nuohous suositellaan tehtäväksi noin 5–10 vuoden välein. Tämä työ edellyttää erityisvälineitä ja asiantuntemusta kanavien puhdistukseen.
Lisäksi LTO-laitteen huolto ja puhdistus kuuluvat ammattilaisen työlistalle. Lämmönvaihdin tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta laite säilyttää tehokkuutensa. Jos huomataan, että ilmanvaihto ei toimi tasaisesti, saattaa järjestelmä vaatia ilmamäärien mittausta ja säätöä. Tämä vaatii tarkat mittalaitteet ja säätöosaamista.
Moottorien, puhaltimien ja ohjausyksiköiden tarkistus kuuluu myös ammattilaiselle. Hän varmistaa, että järjestelmän sähköiset ja mekaaniset osat toimivat oikein.
Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta tai tiloissa esiintyy jatkuvaa hajua, voi syy näihin löytyä puutteellisesta ilmanvaihdosta. Myös kosteuden kertyminen ikkunoihin tai muihin pintoihin on selvä merkki siitä, että kosteus ei poistu riittävästi ja järjestelmä ei toimi kunnolla. Lisäksi epätasainen ilmanvaihto, eli joidenkin huoneiden tuntuminen huomattavasti viileämmiltä, kostemmilta tai tunkkaisemmilta, viittaa siihen, että ilmanvaihto on epätasapainossa.
Huomiota kannattaa kiinnittää myös ilmanvaihtojärjestelmän epätavalliseen äänekkyyteen. Jos puhaltimista kuuluu outoa ääntä tai ne tärisevät, voi kyseessä olla mekaaninen vika, joka vaatii tarkastuksen.
Ilmanvaihtojärjestelmän säännöllinen huolto pidentää sen käyttöikää ja varmistaa, että sisäilma on terveellistä asumiseen. Ammattitaitoinen asentaja osaa arvioida järjestelmän kokonaistoiminnan, tehdä tarvittavat säädöt ja huollot sekä suositella mahdollisia parannuksia.
Tarjoamme asiantuntevaa huoltoa ja päivitystä kaikkiin ilmanvaihtojärjestelmiin. Olipa kyseessä suodattimien vaihto, kanavien puhdistus tai koko järjestelmän uusiminen – olemme täällä kotisi asumismukavuutta varten.
Julkaistu 01.07.2025
Meiltä on saatavilla myös OP:n joustava rahoitusvaihtoehto.
Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen talvella voi herättää epäilyksiä, mutta todellisuudessa se on täysin mahdollista ja usein myös järkevää. Sen uusiminen kylmään talviaikaan onnistuu, koska modernit lämmitysjärjestelmät on suunniteltu niin, että niiden asennus voidaan jakaa useaan vaiheeseen.
Lue lisää ›Ilmalämpöpumppu, ilmavesilämpöpumppu vaiko kenties sittenkin maalämpö? Vaikka nimet ovat samankaltaisia, on moderneissa lämmitysjärjestelmissä muutamia keskeisiä eroja. Tässä artikkelissa avaamme hieman eri lämmitysjärjestelmien toimintaperiaatteita, soveltuvuutta erilaisiin kiinteistöihin sekä kustannuksia.
Lue lisää ›Putki- ja lämmitysremontit ovat kotitalousvähennyskelpoisia – lue lisää Verohallinnon sivuilta.